11 Aralık 2012 Salı

0 21 ARALIK MAYA TAKVİMİ GERÇEKLEŞECEKMİ ?


21 Aralık yaklaşırken, Maya takvimine göre bu tarihin dünyanın sonu olacağı yolundaki söylentiler de artıyor.


     Bugüne dek defalarca bilimadamları tarafından tersi söylense de film, kitap ve belgesellerle popülerleşen kehanet söylentileri artık bir endüstri halini almış durumda.

    Mayalar'ın bugünkü torunları sonunda bu söylentilere ve kehanetin yanlış    yorumlanmasına isyan etti. Guatemala'da yaşayan Maya kökenlileri temsil eden Oxlaljuj Ajpop adındaki topluluğunun lideri Felipe Gomez konuyla ilgili sert bir açıklama yaptı.

     "Aldatmaca, yalan ve gerçeğin çarpıtılmasına karşı sesimizi yükseltiyoruz" diyen Gomez, "takvimimizdeki zaman döngüsü hakkında söylenenler doğru değil" şeklinde konuştu.

Kıyamet günü ile ilgili yapılan turistik faaliyetler de eleştiren Felipe Gomez, bunun Maya Kültürü'ne yapılan bir saygısızlık olduğunu belirtti.

KIYAMET TURİZMİ

Nüfusunun yaklaşık yarısını Maya kökenlilerin oluşturduğu Guatemala'da kıyamet söylencesi turistik bir hal almış durumda. Dünyanın pek çok yerinden insanlar ülkeye akın ederken, bazı faaliyetler bizzat Kültür Bakanlığı tarafından destekleniyor. Maya kökenliler desteğin turistik aktivitelerden, kendi kültürel faaliyetlerine kaydırılması gerektiğini savunuyor.

    Uzmanlar, 21 Aralık 2012 tarihinin, Maya takviminde bir döngünün sona erişi ve başka bir döngünün başlangıcına işaret ettiğini, bunun kıyamet şeklinde anlaşılmasının yanlış olduğunu belirtiyor.

Felipe Gomez'in liderlik ettiği grup da bu açıklamalara gönderme yaparak, döngünün sona ereceği tarhite kişisel, ailevi ya da toplumsal değişiklikler beklenmesi gerektiğini ancak dünyanın sonunun gelmeyeceğini vurguluyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popular Posts

 

görmedikleriniz, duymadıklarınız... Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates